Dispensatie

KIAD kent twee mogelijkheden voor dispensatie: leeftijdsdispensatie en persoonlijke dispensatie voor de opleidingseisen.

Leeftijdsdispensatie voor het KIAD-examen

Situatie a: Monteurs met een KIAD-certificaat

Monteurs die in het bezit zijn van een KIAD-certificaat, worden in het jaar waarin ze de 62-jarige leeftijd bereiken vrijgesteld van de KIAD-toets. Het certificaat wordt verlengd tot het AOW-pensioen.

Situatie b: Kandidaten zonder KIAD-certificaat

ls een drinkwaterbedrijf start met de invoering van KIAD en zij of haar aannemers een kandidaat aandragen voor de eerste KIAD-certificering, kan de kandidaat leeftijdsdispensatie krijgen als deze 62 jaar is. De werkgever moet een verklaring afgeven waarin voldoende vakbekwaamheid en minimaal 5 jaar ervaring in het vakgebied worden aangetoond.

Bij de aanvraag voor elke vorm van leeftijdsdispensatie vindt een check plaats op de geldigheid van de certificaten voor hygiënisch werken, VCA, veilig werken langs de weg en werken met AC leidingen.

Persoonlijke dispensatie voor de opleidingseisen

Wanneer een kandidaat niet voldoet aan de voor de KIAD-deelname vereiste vakopleidingen, kan op grond van alternatief gevolgde opleidingen op individuele basis dispensatie voor de opleidingseisen worden aangevraagd. Stichting KIAD bewaart deze persoonsgegevens zorgvuldig op een afgeschermde digitale plaats.

Voorwaarde:

Een verstrekte persoonlijke dispensatie is maximaal 1 jaar geldig vanaf de datum dat de aanvraag door de Examencommissie is gehonoreerd. Dat betekent dat een kandidaat met persoonlijke dispensatie voor de opleidingseisen maximaal 1 jaar de tijd krijgt na honorering om het KIAD-examen te halen. Wanneer dit niet lukt, vervalt de persoonlijke dispensatie en moet men alsnog voldoen aan de gestelde opleidingseisen.