VP Nieuwbouw
Het certificaat Vakbekwaam Persoon Nieuwbouw (VP Nieuwbouw) kwalificeert monteurs voor het zelfstandig aanleggen van drinkwater aansluitleidingen in de nieuwbouw fase tot maximaal 40 mm aansluitleiding diameter. De houder van dit certificaat is verantwoordelijk voor het hygiënische en veilige verloop van deze activiteiten en mag de bijbehorende veiligheidsmaatregelen nemen en opheffen.

Doelgroep
De doelgroep voor het VP Nieuwbouw certificaat bestaat uit monteurs die in combi of solo drinkwater aansluitleidingen aanleggen in de nieuwbouw fase. Het betreft de aanleg van drinkwater aansluitleidingen t/m 40 mm diameter en watermeter capaciteit tot en met Q3-6.3. De monteurs kunnen via het VP Nieuwbouw certificaat aantonen dat men de veiligheid en hygiëne van de drinkwater aansluitleiding waarborgt.
Per wanneer verplicht
Het certificaat VP Nieuwbouw is per 1 april 2026 verplicht voor monteurs die bovengenoemde werkzaamheden uitvoeren.
Geldigheid
Het VP Nieuwbouw-certificaat is 4 jaar geldig. Na deze periode moeten houders van het certificaat opnieuw een praktijkexamen afleggen om hun certificering te behouden. Dit is bedoeld om ervoor te zorgen dat de kennis en vaardigheden van monteurs up-to-date blijven op het gebied van veiligheid, hygiëne en kwaliteit.
Toegangseisen
De toelatingseisen voor het VP Nieuwbouw certificaat zijn als volgt:
Minimaal één van de volgende opleidingen:
- MBO-certificaat “Realiseren van aansluitingen op Drinkwaterdistributienetten” (crebo C0075)
of - Gelderpoort huisaansluiting water voor e-monteurs
of - Vrijstelling van de hierboven omschreven opleidingseisen dit kan via een persoonlijke vrijstelling opleidingseisenworden aangevraagd (zie voorwaarden persoonlijke vrijstelling opleidingseisen).
Voorwaarden persoonlijke vrijstelling opleidingseisen
Wanneer een kandidaat over minimaal 4 jaar werkervaring beschikt m.b.t. infra (grond) werkzaamheden kabels en leidingen, kan men een persoonlijke vrijstelling opleidingseisen aanvragen. De werkervaring moet door werkgever of opdrachtgevers bij ZZP’ers, en door het opdracht gevend nutsbedrijf bevestigd worden via een vakbekwaamheidsverklaring. De eis van opleidingsniveau vervalt als de persoonlijke vrijstelling opleidingseisen is toegekend door het KIAD-examenbureau. De eis van vereiste cursussen (certificaten) blijft wel van toepassing om toegelaten te worden tot VP Nieuwbouw. Het document vakbekwaamheidsverklaring staat op de website van KIAD en kan gedownload worden. De vakbekwaamheidsverklaring om persoonlijke vrijstelling opleidingseisen te verkrijgen kan worden opgestuurd aan:
Actuele certificaten voor:
- Hygiënisch werken in de waterdistributie (CKB erkende cursus)
- VCA-basis of volledig
- Veilig werken langs de weg
- Werken met AC leidingen
Toetsing
De toetsing voor het VP Nieuwbouw-certificaat bestaat alleen uit een praktijktoets (geen theorietoets van toepassing).
Praktijktoets:
- 1 praktijkopdracht
- 180 minuten duur (verlenging bij dyslexie: maximaal 30 minuten)
- Wordt beoordeeld door 2 assessoren
Eindkwalificaties
Na succesvolle afronding van het VP Nieuwbouw certificaat bezit de deelnemer de volgende kwalificaties:
- Het technisch en hygiënisch aanleggen van een nieuwe drinkwater aansluitleiding tot en met maximale diameter van de buis van 40 mm;
- Het plaatsen van een zadel op een bestaand distributienet;
- Het plaatsen van een meteropstelling met watermeter capaciteit tot en met Q3-6,3.
- Kan een revisie tekening maken en aanleveren bij opdrachtgever;
- Kan de aangeleverde opdrachttekening van de opdrachtgever lezen;
- Draagt er zorg voor dat het werk ten alle tijden veilig gebeurt en legt anders het werk stil.
De VP-Nieuwbouw monteur mag als assistent van een (A)VP ook alle activiteiten uitvoeren die deze (A)VP mag uitvoeren. Dit mag alleen als het niet wordt uitgesloten in de HWI en als de (A)VP hiervoor opdracht heeft gegeven. Assisteren houdt in dat de VP-nieuwbouw monteur dezelfde werkzaamheden uitvoert op dezelfde werkplek als de (A)VP. Hij doet dit onder de verantwoordelijkheid van de (A)VP die ploegleider is.
Voorbereiding
Voorbereiding theorietoets
Theorietoets is niet van toepassing.
Voorbereiding op praktijktoets
- Verdiep je in de HWI’s. Hierin staat beschreven wat je moet kunnen voor het examen.
- Bestudeer vooraf ook de No Go’s voor het praktijkexamen.
- De praktijktoets bestaat uit twee onderdelen: de voorbereiding en het uitvoeren van een werkstuk. Je maakt een kort plan van aanpak en gaat vervolgens aan de slag met het werkstuk in een gesimuleerde omgeving. Belangrijk hierbij is dat je, net als in het echte werk, alle veiligheids- en hygiëneregels in acht neemt. Je wordt hierop beoordeeld door de examinatoren.
- Het praktijkexamen duurt drie uur.
- Neem het volgende mee naar je praktijkexamen:
- Handgereedschap om een leiding te monteren en in en uit bedrijf te kunnen nemen.
- Materialen om hygiënisch en veilig te werken. - Op de praktijklocatie zijn een aanboortoestel en een momentsleutel beschikbaar. In overleg zijn eigen aanboortoestel en momentsleutel ook toegestaan.
Downloads:
No Go's
- Niet-trekkend leggen (aansluitleiding)
- Komt niet tot een juiste aanboring (aanboring altijd de grootst mogelijke diameter toepassen die door de dienstkraan past)
- Vergeten te spuien (voor de installatie op te leveren). Ook tijdens de aanboring moet er gespuid worden.
- Lekkage bij de oplevering van het werkstuk (zichtbare lekkage
- Desinfecteert NIET materialen en gereedschap, welke in contact komen met drinkwater